Publicador de continguts

Història de les festes a Palma

Revetla de Sant Sebastià - Foto de Bernat Pastor

Les Festes de Nadal i Reis
(Del 27 de novembre al 6 de gener)

L'Ajuntament de Palma s'adhereix cada any a les celebracions nadalenques amb el seu millor esperit. La ciutat canvia la seva fesomia, els seus carrers i places adquireixen un color i una animació especial que convida a passejar-hi i participar de l'alegre ambient de cadascun dels seus racons. Es confecciona un programa d'activitats adreçat a tota la família i, en especial, als més menuts. Dins d'aquestes activitats s'inclouen les següents:

  • Encesa dels llums de Nadal i inauguració del Betlem que s'exposa al vestíbul de Cort durant les festes de Nadal.
  • Cavalcada dels Reis Mags (5 gener), que és, sens dubte, l'esdeveniment més esperat de les festes de Nadal, especialment pels més petits. Els principals carrers de la ciutat s'omplen de milers de persones que volen veure de ben a prop el pas de tant important comitiva. Ses Majestats els Reis Mags d'Orient arriben al Moll Vell de la ciutat de Palma a bord del vaixell més antic de la flota espanyola. Posteriorment, seran rebuts per les autoritats de Palma i saludaran a totes les persones que els hagin anat a esperar.

Festes de Sant Sebastià
(Del 15 al 24 de gener)

Les Festes de Sant Sebastià, com a festes patronals de la Ciutat, són les més populars i apreciades de totes quantes se celebren al llarg de l'any i aquelles amb les quals més s'identifica la ciutadania. L'Ajuntament de Palma ofereix un extens calendari d'activitats dirigides al públic de totes les edats. La música de tots els estils, l'esport, el teatre i moltes altres activitats es complementen amb els focs artificials, i reuneixen milers de ciutadans als carrers i places de la nostra ciutat.

  • La Revetla de Sant Sebastià, que es fa el dia 19 de gener, és, sens dubte, una de les activitats principals d'aquestes festes. Les places més importants del centre de la Ciutat s'omplen de foguerons i acullen els més importants artistes de dins i fora de les nostres illes.
  • Sant Sebastià Petit
  • Correfoc

Carnaval
(Febrer)

A Palma les desfilades de disfresses pel Born estan documentades des del segle XVIII, encara que Sa Rua com a tal no existeix fins a principis del segle XX. Aquests dies els carrers de Palma s'omplen de pallassos, princeses, herois de llegenda, etc. i com és habitual l'Ajuntament de Palma ho vol celebrar amb tres grans actes:

  • Sa Rueta: Consisteix en tot un seguit d'animacions, jocs i activitats per els més petits que es porta a terme als principals carrers del centre de Ciutat.
  • Sa Rua: Sa Rua és una desfilada de carrosses i comparses per diversos indrets de Palma. És el moment de repartir alegria i mostrar els resultats aconseguits després de tot un any de treball. Els participants inscrits podran optar als premis del concurs.

Diumenge de l'Àngel

Una setmana després del diumenge de Pasqua, es celebra el Diumenge de l'Àngel. La celebració actual té el seu origen en el Pancaritat medieval, realitzat ja en el segle XIII a l'oratori del Temple, on es repartia pa als pobres.

La festa consisteix a pujar al castell a passar-hi el dia compartint el pa taleca i les darreres panades, tot això amenitzat amb diverses activitats dirigides a tota la família: ball de bot, demostracions de la Policia Muntada, animació infantil, entre d'altres. La passejada de l'Àngel acompanyat d'una cort d'acròbates, músics i malabars és un dels actes característics de la festa.

Nit de Sant Joan
(Vigília del 24 de juny)

La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc o la Nit de les Bruixes, és una celebració que es realitza durant la vigília del 24 de juny, és una de les tradicions més típiques del mediterrani. La tradició i la màgia es barregen per a donar la benvinguda al solstici d'estiu.

Hi ha un munt de costums entre les quals destaca el foc com el protagonista absolut d'una nit màgica on també son tradicionals els foguerons i les reunions espontànies a les diferents platges de Palma, a més de la concentració de gran part dels ciutadans de Palma al Parc de la Mar per gaudir dels diferents espectacles programats per aquesta màgica nit.

Data darrera modificació: 20 de desembre de 2022